Greenpeace cere senatorilor sa interzica taierile la ras, sa elimine articolele din Codul Silvic care faciliteaza taierile ilegale, redarea atributiilor de control silvic Jandarmeriei si incadrarea furtului de lemn ca infractiune (sau ca fapta penala) indiferent de volumul de lemn furat.
Greenpeace Romania a transmis recent o serie de obiectii referitoare la Codul silvic, dupa ce Presedintele a cerut re-examinarea Legii care aduce o serie de modificari si de completari la Codul silvic. Solicitarile organizatiei sunt urmatoarele:
- Eliminarea Articolului 20, alineatul 1, care prevede ca intocmirea de amenajamente silvice este obligatorie doar pentru proprietaţile forestiere mai mari de 10 hectare. Din proprietaţile mai mici de 10 hectare se pot taia 3 mc/an/hectar fara amenajament. O astfel de masura va duce la faramiţarea accentuata a proprietaţilor forestiere, ca sa se poata taia lemn. Faptul ca legea da voie sa se taie 3 mc/an/hectar nu este o garanţie a exploatarii sustenabile, pentru ca unele paduri nu cresc atat in fiecare an. Astfel, creşterea curenta a padurilor, la nivelul Romanei, este in medie de aproximativ 5,6 mc/an/hectar.
- Interzicerea taierilor rase. Articolul 29 permite taierile rase in paduri naturale. Aceste taieri destabilizeaza şi pun in pericol existenta padurii ramase. Faptul ca in cod se prevede ca se poate alatura o taiere rasa langa o alta taiere rasa dupa 7 ani, chiar şi in lipsa regenerarii poate conduce la despadurirea unor munţi intregi in mod perfect legal.
- Redarea atributiilor Jandarmeriei de a controla taierile ilegale. In noua forma propusa a Codului silvic, Jandarmeria Romana nu are atribuţii de control pentru taierile ilegale in paduri, in ciuda faptului ca in trecut existau astfel de atribuţii. Jandarmeria ar putea, cu competenţe in verificarea regimului silvic, sa completeze alte autoritaţi ale statului cu acest rol dar care nu au resursele umane necesare.
- Incadrarea furtului de lemn ca infractiune, potrivit Codului Penal. Forma actuala a Codului silvic prevede ca daca valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decat preţul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, fapta este incadrata ca infractiune; cu alte cuvinte, furtul din padure este mai putin grav decat orice alta categorie de furt. (A.D.).